TEKLİF AL

Talebiniz alınmıştır. Müşteri temsilciniz en kısa sürede sizinle iritbata geçecektir.
Sağlıklı Günler Dileriz.

Sigorta Güvencenizdir
  • 0 (312) 911 30 52
  • bilgi@sigortasi.org

Bilgi Merkezi

Bebeklerin Sağlık Gelişimi İçin Aşı Takvimi

Bebeklerin Sağlık Gelişimi İçin Aşı Takvimi

Bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı insanları korumak amacıyla geliştirilen aşılar, insanları bağışık hale getirerek hastalıklardan korumaktadır. Bebeklerimizi pek çok enfeksiyon hastalığından aşı ile koruyabiliriz. Bu yüzden bebeğimizin Aşi Takvimini  takip etmemiz, en yüksek düzeyde koruma sağlanması açısından çok önemli diyebiliriz. Aşıların sağladığı en büyük yarar toplum sağlığının devam ettirilmesidir. Aşılarımızı düzenli yaptırdığınız sürece bizi hastalıktan korur.

Bebeğimizin doğumundan itibaren büyüdükçe hangi ay ve yaşında hangi aşıları yaptıracağımızı aşağıdaki şekilde çok daha kolay olarak takip edebiliriz.

Doğumda: Hepatit B
1.ayda :   Hepatit B
2.ayda:    BCG (Verem), DaBT-İPA-Hib (Beşli karma aşı), KPA
4.ayda:   Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA
6.ayda:   Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA
12.ayda : KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), Suçiçeği, KPA,
18.ayda: Beşli karma aşı(DaBT-İPA-Hib), OPA, Hepatit A
24.ayda: Hepatit A

Aşılar ve Hastalıkların Özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz ;            

Hepatit A aşısı: Hepatit A virüsünün neden olduğu sarılık hastalığına karşı uygulanan bir aşıdır.

Hepatit B aşısı: Hepatit B virüsünün neden olduğu, diğer adıyla  "Sarılık" adı verilen  ve karaciğerin iltihabı şeklinde kendini gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. Hepatit B aşısı, Hepatit B enfeksiyonundan korunmanın en etkin yoludur. Doğum ağırlığı 2000 gramdan düşük olan bebeklerin aşıları geciktirilir, aşı uygulaması vücut ağırlığı 2000 g veya bebek 1 aylık olunca yapılır.

 BCG (Verem) aşısı :Verem mikrobuna karşı bağışıklık sağlayan bir aşıdır. Doğumdan sonraki 2.ayda uygulanır. Ve Aşı  yapıldıktan yaklaşık 8 hafta sonra yapılan yerde iz bırakarak cilt reasiyonu olur.

 Difteri, Boğmaca ve Tetanoz aşısı: Bebeği "yenidoğan tetanozu’ndan korumak için  gebelik döneminde iki doz (ilki 24-28.haftalarda, ikinci doz doğumdan en az 2 hafta önce) tetanoz aşısının yapılması gerekir.

Polio (Çocuk Felci) aşısı: Polio enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. Canlı (OPA) ve inaktif (IPA) olmak üzere iki tip polio aşısı vardır. 2,4,6.aylar ile 18.ayda beşli karma aşı içerisinde kas içine uygulanır. 6. ve 8.ayda ağızdan damla olarak ayrıca verilir.

Hemofilus influenza(Hib) aşısı: halk arasında menenjite aşısı diye bilinir. Özellikle süt çocukluğu döneminde en sık menenjite neden olan hemofilus influenza bakterisine karşı olan aşıdır.

KKK (Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak) aşısı: Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarına karşı uygulanan bir aşıdır. 1 yaşında ve ilköğretim 1.sınıfta olmak üzere toplam 2 kez uygulanır.

Suçiçeği (Varisella) aşısı: Bir yaşında uygulanan bir aşıdır. Aşılama sonrası 6 hafta salisilat (Aspirin) kullanılmaması önerilir.

Rotavirüs aşısı: Sağlık Bakanlığının rutin aşı programında olmayan fakat ailenin isteği üzerine yapılan özel bir aşıdır. Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde ateş, kusma ve ishal şeklinde barsak enfeksiyonu yapan rota virüsüne karşı koruma sağlar.

Grip aşısı:  Sağlık Bakanlığının rutin aşı programında olmayan aşılardan bir tanesi de grip aşısıdır. Aşı  olmak için en uygun zaman Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır.  Grip aşısı 6 aydan küçük bebeklere yapılmaz. 6 aylıktan 3 yaşına kadar olanlara yarım doz (0.25 ml) olarak uygulanır.

Aşılar hakkında bilinmesi gereken önemli bir konuda canlı aşıların (verem aşısı, suçiçeği aşısı, kızamık,kızamıkçık,kabakulak aşısı vb..  aynı gün yapılması gerektiği, eğer aynı gün yapılmamışsa 4 hafta süreyle canlı aşı yapılamayacağı, 4 hafta  sonrasında canlı aşıların yapılabileceğidir. Canlı aşı ile canlı olmayan aşılar arasında zaman sınırlaması yoktur.

 

Detaylı bilgilendirme için müşteri hizmetleri yetkililerimize telefonla ulaşabilir, yada size en kısa sürede dönüş yapabilmemiz için iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

 


Paylaş:

Yorumlar

Yorum Yazın